Home

"RADIO 103" WEB BLOG

Dijana Kopunović


Pokraden šef bečke policije

Broj provala u kuće i stanove širom Austrije neprestano raste, a najbolji dokaz da provalnici ne prezaju ni od čega jeste činjenica da je provaljeno i u stan šefa bečke policije Karla Marera.

Njegov stan u trećem bečkom okrugu obijen je, očigledno, usred bela dana, i to bez ikakvog traga provalnika.

"Moj stan je dobro obezbeđen", rekao je Marer u jednom intervjuu u martu bečkom dnevniku "Kronen cajtung".

Provlanici očigledno nisu smatrali da je njegov stan tako dobro zaštićen, pa su ga posetili.

"U stan je provaljeno najverovatnije tokom dana", saopštio je portparol policije major Hans Golob, ukazujući da je ovo krivično delo otkriveno kada se porodica vratila kući u utorak uveče.

Stan Marera nije jedini stan u zgradi u koji su provalili kriminalci. Detalji o načinu provale i vrednosti plena policija nije želela da iznese u javnost. Takođe, ni Marer nije želeo da izađe pred novinare, a prema medijskim izveštajima, provalnici su iz njegovog stana odneli novac i nakit. Stan komandanta bečke policije bio je obezbeđen sigurnosnim vratima.

Golob je istakao da policija ovaj slučaj tretira kao da se radi o bilo kom građaninu.

Broj provala u stanove u Beču se, u prvom kvartalu ove godine, povećao za četvrtinu, a u kuće čak za 60 odsto.

Marer je već treća poznata ličnost iz Ministarstva unutrašnjih poslova koja je u proteklih devet meseci postala žrtva provlanika.

Prošlog avgusta je šefici savezne kriminalističke službe Andrei Raninger ukraden automobil, a samo par dana kasnije ministarki unutaršnjih poslova Mariji Fekter tašna sa dva mobilna telefona, kreditnim karticama i ličnim dokumentima.Skuplja dara nego mera

Austrijske vlasti poslale su poreznika na adresu čoveka koji je ostao dužan 36 centi gradskoj čistoći.

"Nesavesni" građanin, žitelj jednog sela u provinciji Donja Austrija, kazao je listu da je greškom zaboravio da upiše poslednje dve cifre računa koji je iznosio 236,36 evra. Ova omaška je, međutim, pokrenula birokratsku mašineriju, objasnio je portparol suda koji je naredio sprovođenje postupka naplate duga. "Ni mi ne shvatamo baš najbolje zašto je sud postupio na ovakav način zbog tako trivijalnog iznosa", dodao je on. Sama poseta poreznika koštala je neplatišu pet evra.

RADIO 103
Georgija Dimitrova 11
24000 Subotica

Marketing: +381 (0) 24 / 580-440
Studio: +381 (0) 24 / 555-103