Home

"RADIO 103" WEB BLOG

Bojana Inđić


Selo u Indiji sa 250 parova blizanaca!

Selo Kodini, u indijskoj državi Kerala, u kome živi svega 2.000 porodica, ima čak 250 parova identičnih blizanaca. Kodini, po mišljenju genetičara, ima najveću populaciju blizanaca u Indiji, a možda čak i u svetu. Ovaj neobični fenomen je zaintrigirao genetičare jer je prosek učestalosti rađanja blizanaca u svetu gotovo šest puta manji nego u Kodiniju. Samo tokom prošle godine, od 300 beba rođenih u selu bilo je 15 pari blizanaca, a ove godine se očekuje da njihov broj bude još veći, piše londonski "Telegraf".

"Ovo je pravo genetsko čudo", izjavio je lokalni doktor Krišnan Sribidžu koji već dve godine proučava "slučaj" Kodini. Premda je u selu zvanično registrovano 250 pari blizanaca, dr Sribidžu veruje da je njihov pravi broj negde oko 350. "Ono što fascinira je to da se broj blizanaca povećava svake godine", kazao je on, navodeći da je u razgovoru sa seljanima ustanovio da je ovaj fenomen nastao pre 60-ak godina. "Budući da nisam u prilici da obavim detaljne biohemijske analize ne mogu sa sigurnošću reći koji su razlozi koji su doveli do ove pojave ali mislim da je posredi nešto u vezi sa ishranom seljana", kazao je dr Sribidžu. "Ako bi to zaista bio slučaj, a moglo bi se flaširati, to bi bilo od velike pomoći za neplodne parove", dodao je on.

Dr Sribidžu je, zbog polozaja sela, odbacio genetski faktor kao objašnjenje za fenomen blizanaca, kao i veštačku oplodnju zbog toga što je prosto seljanima nedostupna. On, takođe, ne veruje da je neobično visok broj blizanaca posledica nepoznatog zagađivača, navodeći da su sva deca rođena zdrava bez anomalija i deformiteta.

RADIO 103
Georgija Dimitrova 11
24000 Subotica

Marketing: +381 (0) 24 / 580-440
Studio: +381 (0) 24 / 555-103