Home

ŽARKO OBRAČEVIĆ
Bez "pedigrea rodnog kraja" poput Drage i Raće, rođen je u Beogradu, kaže da "ništa ne bi bilo od boje glasa da nije počela da ga ‘teše’ tadašnja spikerka na Trećem programu Olivera Živković, a kasnije i Draga Jonaš". Verovatno je pod njenim uticajem počeo više da se interesuje za akcente i danas je dosegao nivo eksperta. Kad nije siguran, što je retko, ali dešava se čak i njemu, a nema pri ruci svoje rečnike, na pitanje da li je nešto ovako ili je onako, šeretski odgovara: "To je dublet." Jedan je od poslednjih iz spikerske branše koji pripremajući se za čitanje ima olovku u ruci i obeležava akcente u rečima na kojima misli da može da se "saplete". Svojevremeno je u "Radioskopu", jednoj od prvih emisija magazinskog tipa u ondašnjoj Jugoslaviji, možda baš zbog pedantnosti, redovno čitao "jezičke klackalice" na tekstove Koste Timotijevića.

U savladavanju tehnike disanja, koju je Draga Jonaš smatrala krucijalnom za dobrog spikera, pomogli su mu i gabariti, visok je i krupan, pa i dugačke rečenice može s lakoćom da savlada. A možda pomaže i ronjenje kojim se aktivno bavi. Dok nije počeo da "spikeriše", smatrao je da je to "mnogo lakše, ali sam se grdno prevario i srećom da sam imao dobre učitelje i kolege koji su me naterali da ‘zagrizem’ u taj posao". Tokom vremena postao je specijalista za dnevno-informativne emisije tipa "Novosti dana" i "Dnevnik". Dobroćudan po prirodi, prosto ne može da odbije kolege kad ga pozovu da "uskoči u studio", pa ti slučajni "upadi" često daju emisijama poseban kvalitet.

Kolege Radio Beograda su mu 2004. dodelile nagradu "Zlatni mikrofon" kojom je upotpunio kolekciju priznanja koje je do sada dobio.

(Izvod iz teksta Dušana Radulovića, direktora Radio Beograda)Žarko Obračević je iste godine od kolega Radio Smedereva dobio odličje "Branislav Mane Šakić" za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, koju dodeljuje istoimeni Fond u znak sećanja na prvog spikera Radio Smedereva.

Radio televizija Srbije je 2014. godine ustanovila nagradu za lepotu govora koja nosi ime Radmile Vidak, prvog lektora Radio-televizije Beograd. Žiri za dodelu ove nagrade jednoglasno je odlučio da njen prvi dobitnik bude Žarko Obračević.

"Ovo je velika čast, stvarno. Gospođu Vidak sam poznavao, sarađivao sa njom, učio od nje, učio od starijih kolega. Ona je bila nezaobilazna u bilo kom konkursu Radio Beograda. Njen potpis na učešće kandidata je bio presudan. Da li je mogao pred mikrofon ili ne. Tako da se tada mnogo više računa vodilo o govoru nego, nažalost, sada", rekao je tom prilikom.

Glas Žarka Obračevića postao je zaštitni znak Radio Beograda, mera dobrog govora i jezika. Slušaoci prepoznaju njegov način interpretacije, snagu, jasnoću i čistotu izgovora. Svojim prepoznatljivim baritonom Obračević je obojio i oplemenio mnoge emisije na radiju i televiziji.


ZVUČNI ARHIV "RADIJA 103"

(Reči Artura Salivena, engleskog kompozitora, reakcija na demonstraciju fonografa, prvog uređaja za beleženje ljudskog glasa)(Džingl Prvog programa Radija 103)


POVRATAK NA PRETHODNU STRANICU

RADIO 103
Georgija Dimitrova 11
24000 Subotica

Marketing: +381 (0) 24 / 580-440
Studio: +381 (0) 24 / 555-103